BLOG
Cegła na ścianie w kuchni

Czy cegła na ścianie w kuchni to dobry pomysł?

Aranżacje klasyczne, skandynawskie, rustykalne czy industrialne – właśnie do nich najczęściej wybiera się cegłę na ścianę. Często jest ona zdobieniem również w kuchni, dzięki czemu nabiera ona niespotykanego charakteru. Pojawiają się jednak wątpliwości – czy to dobry materiał do tego pomieszczenia? Przekonaj się i rozwiej wątpliwości!

Cegła w kuchni – dlaczego wielu ją wybiera?

Trzeba przyznać, że cegła na ścianie w kuchni zapewnia oryginalną stylizację. Wprowadza ciepło, podkreśla styl i zapewnia efekt przytulnego wnętrza. Zwłaszcza warianty naturalne, np. cegła cięta o barwie czerwonej, kojarzą się z dawnymi kamienicami, młynami czy fabrykami.

Efekt estetyczny nie jest jedynym, który motywuje do zastosowania cegły w kuchennej przestrzeni. Jest to materiał bardzo wytrzymały – trudno go porysować, czy uszkodzić mechanicznie w codziennej eksploatacji. Dodatkowo zabezpieczona ściana jest też odporna na wchłanianie wilgoci, tłuszczów czy innych oparów z gotowania.

To jeszcze nie wszystko. Cegła w kuchni stanowi świetny element dekoracyjny, który nie wymaga czasochłonnych prac przygotowawczych. Ściana nie musi być idealnie gładka, wystarczy, że wcześniej oczyścisz ją z lotnych elementów i zagruntujesz powierzchnię. Z powodzeniem możesz wykonać montaż samodzielnie po wcześniejszym doborze materiałów.

Cegła na ścianie w kuchni – jakie warianty możesz wybrać?

Na rynku materiałów wykończeniowych istnieje kilka typów cegły do kuchni. Są to modele:

  • z cegły ciętej;
  • klinkierowe;
  • gipsowe;
  • betonowe.

Klienci sięgają po wszystkie z wymienionych typów cegły, co jest powodowane ich ceną, jakością, czy spodziewanym efektem wizualnym.

Jeśli oczekujesz połączenia naturalności z wysoką trwałością, sięgnij po ciętą czerwoną cegłę w kuchni. Dlaczego? Stare materiały budowlane cechują się nadzwyczajną odpornością na uszkodzenia. Pochodzące z rozbiórki budynków są odpowiednio oczyszczane i cięte na płytki o grubości kilku centymetrów. Ich zaletą jest niepowtarzalność – zarówno kształtowa, jak i kolorystyczna. Stare cegły nie były wykonywane w sposób idealny, jeśli mowa o rozmiarze czy wybarwieniu. W ten sposób możesz wprowadzić do swojej kuchni niepowtarzalny klimat starego budownictwa.

Jakie zalety ma cegła do kuchni?

Poza pięknym i trudnym do podrobienia stylem oraz wytrzymałością warto wspomnieć o pozostałych zaletach. Przede wszystkim cegła w kuchni bardzo dobrze zabezpiecza ściany przed czynnikami zewnętrznymi. Dawniej za blatem roboczym czy na fartuchu (przestrzeń między szafkami stojącymi a wiszącymi) montowano płytki ceramiczne. Teraz coraz więcej osób sięga po cegłę ciętą z rozbiórki. Pomiędzy nimi wykonuje się grubą fugę z zaprawy cementowej, która pięknie imituje kolejne warstwy muru. W ten sposób ściana jest w pełni zabezpieczona i opary oraz tłuszcze nie sięgają w jej głąb.

Kolejna zaleta to prosty montaż. Cegła na ścianie w kuchni jest na tyle łatwa w instalacji, że nie trzeba do tego zatrudniać fachowca. Wystarczy skompletować kilka prostych narzędzi do odmierzania, cięcia czy mieszania i nakładania zaprawy. Oczywiście przyklejanie kolejnych płytek może być czasochłonne, zwłaszcza jeśli wykładasz nimi większą powierzchnię. Jednak nie jest na tyle trudne, by nie poradzić sobie z tym samodzielnie.

Co jeszcze powoduje, że czerwona cegła w kuchni jest tak popularna? To łatwość dopasowania do różnych powierzchni. Zdecydowanie najczęściej pojawia się na fartuchu czy nad blatem roboczym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyłożyć nimi całą ścianę od podłogi aż po sufit. Sprawdza się też jako element dekoracyjny na fragmencie powierzchni.

Czerwona cegła w kuchni – o czym należy pamiętać?

Przed montażem cegły do kuchni musisz wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwszy z nich to szczególne wymagania tego materiału. W pomieszczeniach takich jak kuchnia czy łazienka występuje zwiększone zawilgocenie powietrza. Obecność oparów z gotowania i tłuszczów może powodować zacieki i osadzanie się nieprzyjemnych plam na powierzchni cegieł. Dlatego koniecznie musisz zabezpieczyć ich powierzchnię odpowiednim impregnatem. Taki proces ochronny należy powtarzać, bo zabezpieczenie płynne nie wystarcza na cały okres użytkowania cegieł. Nie ma znaczenia czy wybierasz cegły cięte, czy gipsowe.

Co jeszcze musisz uwzględnić? To wielkość kuchni i planowany zakres montażu cegieł. To ciężki materiał – optycznie i fizycznie. Dlatego pokrycie sporej powierzchni w kuchni o małym metrażu wizualnie jeszcze zmniejszy kubaturę. Ten efekt można zniwelować, wybierając jaśniejsze barwy, zwłaszcza szarości i biel. Jednak zawsze cegła w kuchni będzie imitowała efekt trójwymiarowy, co optycznie „zabiera” nieco przestrzeni.

Jak montować cegłę w kuchni?

Przejdźmy do sposobu instalacji. Cegły w odróżnieniu od płytek nie opierają się na sobie przez montowane w fugach krzyżaki. Jednocześnie są ciężkie, więc należy przygotować się do ich przyklejania.

Po pierwsze musisz bardzo dobrze oczyścić ścianę z kurzu, brudu czy odpadających elementów – farby, gipsu czy tynku. Jeśli wcześniej powierzchnia była pokryta płytkami czy tapetą, należy bezwzględnie je zerwać.

Po drugie ściana musi być zagruntowana. Preparat taki zmniejsza chłonność powierzchni i podnosi przyczepność. Woda w zaprawie nie zostaje wchłonięta, co pozwala na stabilne wiązanie kleju z ceglaną płytką i stabilne połączenie.

Po trzecie należy dobrze rozmieścić cegły do kuchni na całej wysokości ściany, którą chcesz pokryć. Najlepiej odmierzyć powierzchnię i wyznaczyć sobie wymiar płytki razem z fugą. W ten sposób uda Ci się zaplanować montaż cegieł bez cięcia wzdłużnego. W ogromnej większości przypadków wystarczy manipulować grubością fugi, by pierwsza i ostatnia warstwa obyła się bez przycinania. To zapewnia świetny efekt wizualny. Inny sposób to wybór cegły gipsowej z fugą, co jeszcze bardziej ułatwia montaż.

Płytki do kuchni – podsumowanie

Czy do kuchni można montować cegły? Zdecydowanie tak! Wystarczy pamiętać tylko o kilku wspomnianych zasadach montażu i uwzględnić cechy szczególne tego materiału. Cegła na ścianie w kuchni może okazać się świetnym materiałem wykończeniowym i ochronnym. Zdecyduj się na niego i rozpocznij planowanie przestrzeni pod samodzielny montaż!

Przeczytaj również:
CEGŁA W ŁAZIENCE — KIEDY SIĘ NA NIĄ ZDECYDOWAĆ?
ŚCIANA Z CEGŁY W SALONIE — CZY NADAL JEST MODNA?
JAK ZAMONTOWAĆ PŁYTKI CEGLANE NA ŚCIANIE?